19 nov. 2009

En släng mänsklig historia, på min ära!

Vill man få lite lagom wake up call ska man fundera på mänsklighetens historia. Min mamma gjorde klart för mig nyligen att om man tittar på hela mänsklighetens historia så består ungefär 95% av vårs levnad på den här jorden av just stenålder. det tiden som vi kallar modern tid, dvs den lilla lilla klicken tid som inbegriper för oss bekanta historiska saker som egyptier, romare, antika grekland, vikingar, medeltid fram tills idag utgör ungefär 5% av tiden då mänskligheten funnits. det innebär att det vi uppfattar som nutid har funnits ungefär en småfis i historiens luftrum. Förstår ni?

→ För 650 år sedan så dog folk som flugor av digerdöden under medeltiden. 40% av Europas befolkning kolavippade.

→ För 1000 år sedan började vikingaåldern för oss här i Sverige.

→ För ca 4500 år sedan byggde egyptierna sina pyramider.

→ För 5000 år börjde man använda segel i båtarna.

→ För 5500 år sedan uppfanns inte bara första ölen i Persien utan även hjulet! :D

→ För 10 000 år sedan var Sverige isfritt, & man hittar första mänskliga benbiten från den tiden i Göteborg.

→ För 11 000 upptäckte man hur händigt det var med odling & jordbruk.

→ För 17 000 år sedan tämjs den första hunden, i Kina. Hurra!

→ För 30 000 år sedan ritades de första grottmålningarna i Frankrike. 2000 år tidigare klykade vi hur man kunde härda lera & göra coola små lerfigurer.

→ För 100 000 år sedan tror man att människan, dvs Homo Sapiens Sapiens, började röra sig utanför Afrika.

→ För ca 130 000 år sedan räknar man med att den moderna människan etablerat sig i Afrika, började använda sig av redskap, & symboler för att kommunicera med varandra. Vi snackar eventuellt något slags mycket primitivt skriftspråk.

→ 250 000 år gamla är de första bevisen för den moderna människans, Homo sapiens sapiens, uppkomst som vi funnit.

Det är när man ser på historien på det här sättet, som jag kanske kan tycka att man med all rätt kan bli JÄVLIGT mörkrädd av det faktum att vi godtar att kärnkraften producerar högaktivt kärnavfall som tar, im not fucken kidding you, exakt 100 000 år att bli ofarligt igen. Inser ni hur lång tid det är? Alltså - för 100 000 år sedan beräknade man att Homo sapiens sapiens lämnade Afrika! För 100 000 år sedan var tom grottmålningar något totalt futuristiskt. Vi hamnar alltså, bakåt i tiden, någonstans mellan grottmålningar och att människan lämnar Afrika för att kolla in resten av världen. Istiden, som vi tycker är för hur länge sedan som helst, tog slut i Sverige för 8000 år sedan! Vad håller vi småfisar på med som skapar extremt farligt avfall som vi sedan skjuter över ansvar på för de eventuella människor som finns på denna jord om HUNDRA TUSEN ÅR?

Hundra tusen år. Det är JÄVLIGT länge. Och fler kärnkraftverk byggs. Mer skit för 100 000 års människan i framtiden att ta ansvar för. Om homo sapiens sapiens, dvs vi!, INTE ENS FANNS för 250 000 år sedan, har vi någon som helst aning om var, eller om, vi ens finns kvar i den form vi är idag, om 100 000 år?!

1 kommentar:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.