28 feb. 2013

Hur kan billigt vara dyrt? Hästkött & skräp! AAAH!

Hästköttskandalerna tätnar. Billigt hamburgerkött visar sig ha ett billigt, skabbigt ursprung. Köttkonsumenterna känner sig kränkta. Men vet vi inte att dirtcheap oftast är skit - oavsett om det är kött, klädersplagg eller elektronik?

Ok ladies & gents: Såhär funkar det. Ekonomin grundar sig på ett konsumtionsmönster som innebär att du som konsument snabbt slänger det du precis köpt. Låter det helt befängt? Tänk själv efter - hur snabbt tröttnar du inte på prylen/plagget du precis köpt? Det här lyckas företagen med genom att lura i dig att du mår/blir/är bättre om du alltid går i senaste mode. Företagen bygger också medvetet in ett förtidigt åldrande i många produkter.
Trender innebär att du upplever att kudden/tröjan/bilen/skorna du precis köpt inom kort kommer kännas tråkig/utbytbar & garanterar företagen att du ständigt kommer köpa nytt, även om du inte behöver.


Baksidan av alla dessa billiga, utbytbara produkter som vi sliter & slänger på mycket kort tid är att det någon annan, någon annanstans betalar priset. Tro mig, företaget du handlar av ger dig inte låga priser för att vara schyssta. De ger dig låga priser för att produktionen av den billiga varan är snuskigt lågt, på fattiga länders bekostnad. Företagen tjänar på att du köper "billigt". För allt produceras till en promille av det du betalar i länder där fabriksarbetarna får perverst lågt löner, där länderna inte kan ta hand om miljöutsläppen som produktionen medför & där arbetarna inte skyddas av arbetsmiljölagar eller anställningsavtal. Varan är dirtcheap för att någon behandlas dirtcheap därute.


Vi konsumenter kräver lägre & lägre priser, vilket innebär att fabriker måste flytta från Sverige eller Europa, till u-länder för att kunna erbjuda oss ständiga reor. Vilket i sin tur betyder att vi förlorar en massa arbetstillfällen,
arbetslösheten ökar när företagen flyttar, & vem har då råd att köpa de där kläderna från Kina om man inte kan betala sin hyra? Så företagen pressar ner priserna ännu mer så att ingen slutar shoppa. Ser ni den onda cirkeln?

Kläder & prylar uppstår inte ur tomma intet - de kräver vatten, kemikalier, arbetskraft, transport, material.& inte heller försvinner kläderna magiskt när vi slänger dem i papperskorgen. De hamnar på en evigt växande sophög, bara för att du tröttnat på dem.

Är du en prylmördare?
Varje gång du upplever att du behöver unna dig något nytt, rensa då igenom din egen garderob efter saker du inte längre använder. Så länge sakerna inte är trasiga/förstörda så släng dem inte! Ge bort dem. Anordna klädbytardagar. sy om dem med dina mad creative skills. Sälj på tradera. Eller ännu bättre - donera paltorna till second hand, så kan några tior per plagg dessutom gå till välgörenhet! Det är inte ansvarsfullt att bara för att du tröttnat på en pryl/plagg, frånta någon annan rätten att bruka varan.

Såhär: Tänk alla fattiga studenter som skulle döda för få köpa ditt gamla ikeabord för en hunka? Eller pensionären som gärna skulle köpa din gamla brödrost för 50:-, istället för en helt ny? Eller halvpanka småbarnmamman som tycker dina boots från förra året är skitsnygga? Ge din pryl en chans att byta ägare! Den är inte förverkad bara för att du tröttnat på den. Den är en sak som någon producerat & som förtjänar att brukas tills den är obrukbar.
Handla själv på second hand, u butike eller via nätet. Måste du köpa en splitterny lampa eller finns det grymt många coola/fina/fagra, mycket billigare, lampor på tex tradera? Överväg varje ny pryl du vill köpa med om det inte går att få tag på på något annat sätt.

"The dead travel fast"
Men ok - alla de gånger man står med trasiga pryttlar då? Dont be an ass & släng allt i papperskorgen. Sortera skiten åtminstone. Om du har klantat dig & köpt ngn billig pryl som pajar direkt, gör åtminstone det bästa av situationen & sopsortera det. Trasig lampa? Elektronik. Repiga solglajjer? Plast. Bucklig IKEA-stekpanna? Metall. Glossy mags med trender som du inte längre bryr dig om? Tidningssorteringen.


Ärligt talat. Ska man nu gotta sig i västvärldens konsumtionssamhälle med härliga shoppingrundor & roliga trender, kan man iaf dra sitt minsta strå till stacken & se till att produkten man köpt iaf får den livslängd den är värd. Har den kort livslängd pga sjukt lågt pris, se iaf till att materialen i produkten får leva vidare - via sopsortering.


Glöm inte bort att varenda nyproducerad pryl du införskaffar har krävt produktion, material, arbete & i värsta fall människoliv, djurliv & naturliv. Jag skojar inte. Det är vad vårat hysteriska konsumtionssamhälle kostar. Fram tills vi konsumenter inser att vi faktiskt kan ställa krav på företagen så kommer det fortsätta. & du är en del av den här skiten. Ta iaf lite ansvar. Jag lovar, itll pay off! På helt andra sätt än en tröja på 50% rea någonsin kan göra.

8 kommentarer:

Jennie sa...

HURRA HURRA HURRA! Exakt så.

andreadoria sa...

Jennie - haha hurra tebax! :) Skönt att någon håller med mig! Team up! <3

Lo sa...

Braaaaaa!

Septikemi sa...

Word på detta.

bela sa...

SNAP!

En liten grej jag fick lära mig när jag fick miljödiplomet inom jobbet, var att man inte skulle kasta plast i "plast" om det inte var en förpackning. så, leksaker skulle då till grovsopor. kan det verkligen stämma?
samtidigt så verkar det vettigt att plast i en förpackning med etiketten "sorteras som plast" sorteras därefter och de som saknar etikett går till brännbart. Men det skulle ju innebära att sjuka mängder plast bara produceras och går upp i giftiga röker. THAT makes no sense.
Samtidigt så sorterar jag hellre lite fel än inte alls.

Den som slänger aluminium, glas och batterier i vanliga hushållsopor borde fan ha skämnsstrut på sig dygnet runt!

Tack för ett bra inlägg. Jag ska sprida det vidare på fejjan, så kanske bonnarna lär sig nåt!

andreadoria sa...

Förlåt för sent svar, har varit i Krakow en vecka, men tack för alla medhåll! <3

andreadoria sa...

Bela - tack å skitkul om du spred inlägget! Fick du ngn respons? :D
Ang plasten tycker jag att det där hänger lite på hos vilket företag plasten hamnar? Jag minns att man tex absolut inte fick lägga plastpåsar i plastsorteringen i mitt hus förr - men numera står det tydligt både hård & mjuk plast. Jag tror det har å göra med hur utvecklingen gått för att hantera plast? Hur länge sen var det du fick diplomet? Kanske var man ingen fena på plastsorteringen än? :O

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.