23 dec. 2014

Snäll julmat!

Jag återpublicerar den här gamla godingen - någon mer kanske vill inspireras till snällare jul! I år överväger jag även att testa detta recept, som låter SJUKT gott. Iaf, mitt gamla inlägg:

 Jag har en stor familj, närmare sagt 6 stycken syskon, & fyra syskonbarn ovanpå det. Våra julaftnar brukar vara stora, röriga & fantastiska. Massor med julklappar, glögg & julmat går åt! Jag blev vegetarian som tolvåring & var då den enda i familjen. Som tur var är jag inte det längre! :D Till pappas oförställda sorg är numera 5 av 6 syskon vegosar & ett av syskonbarnen. Så nu börjar även det vegetariska julbordet se riktigt dignande ut. Tänkte bjuda på vad vi brukar käka på julafton:



Förutom givna delikatesser som grönkål, vörtbröd, vegansill, potatisgratäng, ekologiska ägg, julmust, saffranssup, knäck & julöl brukar vi steka upp massor med cocktailkorvar från Hälsans Kök. De är som prinskorvar, & lite kryddiga. Jättegoda! & brukar gå åt som smör i solsken.

Utöver det har vi två specialiteter vi brukar slänga ihop tillsammans:

SAFTIGA PORTER"KÖTT"BULLAR

Ingredienser för ca 5-10 personer:
ca 2 paket quornfärs eller sojafärs
½ gul lök
1-2 dl porter
ca 1 dl ströbröd
ca 1 msk salt
1 kryddmått vitpeppar
1-2 tsk fransk senap
½ msk socker
1-2 ekoägg

Dis how you do it:
1. Blanda ströbröd och porter i en stor bunke. Röran ska vara saftig. Fördela färsen i samma bunke och blanda den väl med ströbrödet och portern.
2. Tillsätt den fint hackade löken, salt, socker, peppar, senap och ägg. Blanda väl, krydda ordentligt.
3. Rulla färsen i så stora köttbullar du önskar och lägg upp på en bräda eller bricka.
4. Stek försiktigt köttbullarna i margarin så att de blir lagom brynta runt om och genomstekta i mitten. Ha inte för hög värme så de bränns.



Skippa skinkan!
SENAPSGRILJERAD QUORNFILÉ

1 pkt Quorn Filé
1 ägg
4 msk stark grovkornig senap eller favoritsenap
3 msk ströbröd

Dis how you do it:
Marinera innan med honung+olja+vitlök eller valfri faborit-marinad! NOM NOM!
1. Placera Quorn filéerna på en smord plåt eller galler
2. Blanda ihop ägg senap och ströbröd
3. Pensla blandningen jämnt över filéerna
4. Grilla i ugn på 225 grader i ca 20 minuter eller tills de fått fin färg


 ♥♥♥

Så här ser vårt vegetariska julbord generellt sett ut! Har någon av er fellow veggies några bra tips på svingoda grejor, så tipsa gärna! NU SKA DET SVULLAS! :)

Inga kommentarer: