23 juli 2015

Two weeks, all sweet

Instagram provides:






























Vardagsångestens högborg


Det har smugit sig fram genom åren, sakta sakta. Jag trodde för flera år sedan att det var något som skulle försvinna. Men icke. Ångesten har slagit klorna i mig med allt mer obönhörligt grepp... Ångesten varje gång det ringer någon på mobilen.

Missförstå mig rätt. Det är alltså inte den klassiska "okänt nummer"-ångesten. Det är kraftfull ågren VARJE GÅNG någon ringer, även älskade vänner eller familj. Jag ser att det ringer, får panik, stänger av ljudet & låtsas som att det regnar. Sedan kanske KANSKE jag ringer tillbaks vid ett senare tillfälle. Oftast hittar jag på usla ursäkter att jag inte kunnat svara, & smsar slugt istället. "Jag var i duschen, vad ville du?" eller "Kan inte svara just nu, smsa vad det gäller". 

Alltså. Jag ÄLSKAR sms. Det löser alla problem. Jag fattar inte varför man ska prata i telefon öht. Det är ju skitjobbigt! Man måste avbryta allt man håller på med, man måste låta glad, man måste fokusera. Sms, däremot, är som ett mer respektfullt sätt att kommunicera på något sätt. Typ: "Hej hej, jag undrar följande, men svara när du har möjlighet no worries puss å kram", medan telefonen är: "HALLÅ SVARA MIG OMEDELBART SLÄPP ALLT DU HAR FÖR HÄNDERNA DET BRINNER FÖR FAN". Med andra ord: ångest.

Tyvärr fungerar inte mina sms-trick med alla mina vänner. Det finns vänner som, hör å häpna, VÄGRAR smsa. Det blir en jävligt ond cirkel: de ringer, jag vägrar svara, jag smsar, de vägrar smsa. :D Det är ett rent under att vi trots detta lyckas hålla kontakten över huvudtaget.

Jag vet inte vad denna extrema ångest egentligen handlar om. Psykologer verkar anse att det är introverta som hatar att tala över telefon? Men jag är verkligen inte introvert, snarare tvärtom. Fejs to fejs är jag oftast en riktig jävla pratkvarn. Men inte över telefon. När jag var teen hade jag inga som helst problem med att babbla över telefon. På den tiden ringde man sina kompisar, man smsade inte. Jag minns att jag pratade i TIMMAR varje dag med avlägsna kamrater, till lilla mammas irritation. Man bestämde telefontid & så ringde man varann. Och pratade. Varför var det så himla okej då, & inte nu? För att sms inte var ett option? JAG VET INTE!

Jag blir obekväm av att prata i telefon, nästan lite irriterad, vill bara att man snabbt avhandlar det som ska avhandlas & lägga på. Prata i telefon när jag är på halvdåligt humör är dessutom FULLKOMLIGT HORRIBELT JOBBIGT. Jag kan inte dölja mitt humör, särskilt inte på min röst. Jag är ju inte alls arg på den som ringer, men jag kan inte dölja att jag vaknat på fel sida & blir rädd att personen som ringer SKA TRO att jag är arg på hen. Uäh! Sms däremot - vilket bliss för den morgontrötte/smågrinige. En väl vald smiley RÄDDAR ALLT! Ingen kan genomskåda att jag är grinig. Jag är som en konstant textuell solstråle. 


Eller handlar ångesten om någon slags suspekt irritation över att när jag är hemma är jag ledig, & ledig är INTE att prata i telefon? Saken är nämligen den att jag jobbar större delen av mina dagar med att... PRATA MED FOLK I TELEFON. Det skumma är att formella samtal är helt okej. Jag har inga problem med det överhuvudtaget, tvärtom. Då har samtalet ett tydligt syfte samt avslut, & jag är fullt beredd på att det ska ringas & att det ska pratas. Jag tycker tom att det är kul.
Men inte privat, som sagt. När jag är bakis är det som allra värst. Egentligen borde jag bara stänga av mobilen när jag är bakis. Det är NOLL & ÅTER NOLL chans att jag svarar om man ringer, såtillvida man inte sms:ar först å meddelar att det verkligen är något viktigt. 

Som tur är vet jag att jag inte är ensam om denna obskyra fobi.. Det finns fler som mig därute. Vi är många, vi är starka! Det är dessvärre telefonivrarna också. Denna kommunikativa konflikt skapar klyftor mellan människor. Det spelar ingen roll hur mycket de två motpolerna försöker mötas på halva vägen - kontentan av ångest är konstant för båda sidor! Kanske vore lösningen en sms-funktion som med mänsklig röst läste upp sms för telefonivrarna, som i sin tur kan skapa sms genom att besvara med röstinläsning, som sedan  återgår till sms-manikern i textform. PROBLEM SOLVED. FRAMTIDEN ÄR HÄR.

Eller så går jag i KBT träning :D Telefonångesten kanske inte är helt normalt, trots allt. Men går det ens? Finns det freaks of nature som är ok BÅDE med att prata i telefon & att sms? :O I believe it not.

13 juli 2015

Hur klädde sig kvinnsen på 1500-talet? Nördfrossan slår till!

En fråga som faktiskt fler än man tror förmodligen går & grubblar över, det här med kvinnokläder under tidig modern tid. Själv har jag pysslat med 1500-tal & kvinnligt enklare mode i Nordeuropa i 10+ år sedan jag var med i uppstarten av den gamla föreningen Kriegsleute1523, (som dessvärre är mer än sovande numera), & jag pysslar med det fortfarande. Its a sickness! :D

När jag började med 1500-tal var det allmänna intresset för perioden mer än sval -  men numera har intresset spritt sig som en löpeld & det har nästan gått inflation i konecptet "Landsknecht". 


"Frau mit Kind" (kvinna med barn), Schäufelein. 1507.

För att reda ut begreppen, hjälpa till att göra/tänka rätt & framförallt för att göra 1500-talets kvinnomode så mycket mer rättvisa satte Katafalk & jag ihop enkel en How To-guide för att underlätta & vägleda lite. Katafalk har en fabulös historisk sömnadsblogg & nu är vår enkla How To äntligen uppe - klicka HÄR för att komma till inlägget.




English version? Its HERE, cats and gents! :)



Dagen har inte enbart vältrat sig i trivsamt 1500-talsfrossa utan även halkat ungefär 300 år in i framtiden - dvs perioden sent 1700-tal, tidigt 1800-tal. Cyklade nämligen iväg till Nordiska museet för att köpa en påtgaffel (som man gör) & ramlade givetvis över två böcker som behövde införskaffas åt mig & åt Maria:






"Möte Med Mode" kostade 175:- & "Skräddaren sömmerskan & modet" kostade 235:- båda återfinns på Nordiska Museet.

Blod, eld & dårar

Jag har ÄNTLIGEN sytt in min URBAN SAVAGE-tischa - eftersom jag alltid syr in dem för hand, har det tagit ett tag att komma till skott... 
Motivet på tischan kräver lite bakgrundsförklaring. Såhär formulerade jag det på Instagram:
This is the story: my BFF @pippibsc was moshing drunk at a hardcore gig & smashed half his face open. Someone took a pic of it. Someone showed the pic to our good pal @victor_aka_chili who made a drawing of the pic. Someone then showed the drawing to the awesome punk/hardcore band URBAN SAVAGE who really wanted the drawing of Pippis smashed face on their band shirt. Nuff said! And now I have it, offcourse. Conclusion? It's a really good thing to get smashed up in hardcore gigs.  
#ouch #bullenfickbank #urbansavage
Det "roliga" är att det i efterhand visade sig att det var Linus, gitarrist i URBAN SAVAGE, som var den som råkade smacka Pippis fejs under spelningen, något han tydligen led mkt dåligt samvete över. När sedan Linus vid ett senare tillfälle frågade Victor om han hade någon rolig ide på bandtischa-motiv, var det självklara förslaget från Victor avbildningen av Pippis blodiga plyte :D CIRKELN ÄR ALLTSÅ NU SLUTEN. 

Inspirerad av denna vackra historia lattjade jag vidare med temat, i min nyinsydda fabulösa URBAN SAVAGE-tischa:







Keep moshin, folks! Its totally worth it! :D 

Sugen på en egen? Finns ett fåtal kvar här! 

9 juli 2015

Answer me this & all shall be forgiven

1. Om du fick välja att leva i en tv-serie, vilken skulle du välja att leva i då?
Shit vad enkelt - antingen som Xenas sidekick (inte Gabrielle alltså, utan jag som hennes sidekick. KAPAOW!), eller få vara med i varje avsnitt av "The Storyteller", eller möjligen gästspela lite i "The Borgias".

2. Vad ville du bli när du blev stor när du var barn?

Arkeolog, "utklädningspåklädare" eller präst. :D

3. Vilken är din favoritdoft?

Jag har många. Hägg. Rosmarin. Pepprig vanilj. Hav. Neroli. Skog. Katter. Gräs. Hud på någon jag tycker om.

4. Om du var en stor stenbumling, var skulle du vilja ligga still då?

Suspekt fråga - mitt på Island förmodligen, med fräsig utsikt.

5. Du får veta att jorden kommer gå under om tolv timmar. Vad gör du?

Oj. Samla alla människor jag gillar bäst, springa till skogs med sjuka mängder alkohol & gråtfesta ihop? Djur även inbjudna.

6. Vilket är ditt favoritverktyg?

Ryggkliaren. Tveklöst.

7. Vad gör du om tio år?

Inte så värst stor skillnad tror jag. Skaffat MC-kort. Lever med en massa djur. Har sjukt långt hår & har inte mognat ett skit vad gäller klädval, musikval eller filmval :D

8. Vilken är din bästa danslåt?

Planet Earth med Duran Duran. Jag har även en onaturlig relation till gamla Prodigy. Men favorit får nog ändå bli gamla okända låten "Dance Away" med Roxette :D:D:D:D 



9. Om du var skitbra på att sy, vad skulle du sy då?

Tricky.... förmodligen dröm-skinnpajen. Ååååååh. Perfekt XS med innerficka, alla detaljerna, småfickor, dragkedjor, etc som man suktar efter!

10. Hur skulle du hantera det om du vann typ 108 560 000 euro?

Ja vafan. Köpa små lägenheter i London, Berlin, Reykjavik & Malmö. Anställa världens bästa snipers & rensa upp bland tjuvjägare. Greenpeace skulle få en fet jävla check & jag skulle göra allt i min makt för att sabba för djurplågare i alla former - industriella som privata. 
Homofoba jävla debiler kan nog få sig en å annan prepaid knackning oxå.

11. Vilket är ditt bästa recept och varför, får vara mat eller bak?

I dont do cooking. Är dock rätt bra på ädelost & broccolisås :D

12. Är du beroende av något?

Ensamhet, människor, djur, musik, böcker & vänner/familj.

13. Vilken musik triggar din nostalgiska sida mest och varför?

Ja se ovan :D Blir jävligt gråtmild av ANGELIC UPSTARTs låt Solidarity. Grinade som ett barn första gången jag såg dem på punkfestivalen Force Attack & bandet spelade den. Tur att jag hade solbrillor på mig.




14. Vad gör dig riktigt förbannad?

Se punkt tio. Addera tidiga mornar & sexuella övergrepp.

15. Har du något riktigt bra husmorstips?

Ööööh. Sopsortera, era lata jävla slan! :D

16. Finns det någon reklam du tycker är riktigt bra?

Reklam suger. Typ alla kampanjer Greenpeace någonsin gjort är skitgrymma, krossar ofta de flesta reklamfilmer.

17. Är du lik dig nu, som du var när du var barn?
Jag var betydligt argare & pessimistisk som teen. I övrigt är jag nog mig skrämmande lik. Vägra växa upp!!!!

Varför är världen full av idioter?

Saxat från Wikipedia, efter att min kollega Maria skickade denna vetenskapligt belagda kognitiva bias inom psykologi till mig:
Dunning–Kruger-effekten är en kognitiv bias som innebär att den som är inkompetent också är oförmögen att förstå att denne är inkompetent. Detta får till följd att inkompetenta överskattar sin kompetens i högre grad än kompetenta. Samtidigt tenderar personer med hög kompetens underskatta sin relativt höga kompetens gentemot andra, vilket leder till antagandet att det som är lätt för den kompetente också är lätt för andra. David Dunning och Justin Kruger (Cornell University) sammanfattar:
"Den inkompetente har felaktig uppfattning om sig själv, den kompetente om andra."
Eller som Gunnar "Olle Ångest" Lundkvist sammanfattar det:



8 juli 2015

Impaled jacket



Kaschmack! Min fagra Vlad-patch äntligen på plats på skinnpajen! Weee-hooo!

Cruelty Free: 4 ytliga grejor!

TIME TO GO SHALLOW! Mina fyra current favoritgrejer, inga testade på djur givetvis. 

Senaste märket jag upptäckt är det tyska ekologiska märket NONIQUE tack vare Veganmakeup.se. Förutom trevliga priser är märket veganvänligt utan animaliska råvaror. Samtliga produkter är fria från parabener, silikoner, paraffiner och polyetylenglykol, samt fri från konstgjorda och syntetiska doft- samt färgämnen, med kallpressade oljor. DESSUTOM består tuberna består av organisk majsstärkelse och inte av plast! Alltså BAM!

Iallfall, lite NONIQUE, lite BURTS BEE & lite ekologisk olja tipsar jag om denna gång:


NONIQUE - Extreme energy Face Cream


Ansiktskrämen är lätt, skön att applicera & doftar uppfriskande av grapefrukt & lime. Den ger ett väldigt matte resultat till min stora glädje & känns perfa under smink. Eventuellt är denna lite för lätt på vintern. Jag kombinerar med några droppar Jojoba på ställen där jag lätt blir extra torr.

Det här måste vara en av de bättre ansiktskrämerna i eko/crueltyfree/nopoo falangen som jag testat, då den absolut inte känns oljig eller klurig ihop med mejk. Jag har nu använt den i två veckor i tokvarmt sommarväder & den är verkligen den PERFEKTA sommarkrämen! Ändå är det återfuktande - vaknar morgonen efter & plytet känns fortfarande insmord & nöjt. Jag tycker Extreme Energy Face Cream känns lite som en budgetvariant av LUSHs Enzymion, så gillar man den kommer man älska denna.

Köpt för 116:- på finamig.se!



Burts bee - Lip shimmer fig!


Äntligen har jag hittat ett pigmenterat icke djurtestat cerat som INTE är knallrosa, ljusrött eller pärlemo utan perfekt kolör för mitt plut! Något skimrande men jag som vanligtvis HATAR det, störs inte alls av det med denna. ÄLSKART! 
Smakar lätt mintigt & är dessutom sjukt bra cerat. Finns i flera nyanser, min favorit är som synes ovan - Fig! 

OBS! Ej vegan, innehåller honung! 

Köpt för 79:- på finamig.se!



NONIQUE - Body Lotion


Kroppskrämen är otroligt skön, superlen som sammet! Luktar som en björnbärssmoothie ungefär! Man får verkligen massera in den & den är snarare lite tjock än supertunn. Men resultatet känns riktigt bra, jag har verkligen börjat digga produkter med granatäpple. Känns som om huden ÄLSKART! Brukar vanligen inte direkt vurma för bäriga dofter, men den här kommer jag på mig med att längta efter att smacka på. OM NOM! 

Köpt för 116:- på finamig.se!


CREAROME - Morotsolja


Innehåller tistel-, aprikoskärn- och avocadoolja med tillsats av morotsextrakt, karotin och E-vitamin! Jag kör denna som en inpackning innan jag tvättar håret. Inbillar mig att det gör mitt hår glansigare & mer lätthanterat. Dessutom går den NÅGOT orangea oljan ihop PERFA med min egen hårfärg. 
Oljan är lite för fet för att använda i torrt hår tyvärr. Eventuellt kan jag ta lite i topparna, men det ger en orange glöd till håret så inte att rekommendera för blondt/silver/blått/lila/rosa hår! 
Suktar man efter att uppnå fyra nyanser av brunt skall denna enligt utsago hjälpa att fixa fin solbränna. Glöm för fan inte solkräm isf!

Köpt för 119:- på Skanstulls Hälsokost!

7 juli 2015

Senmedeltida bildiakttagelse: 80-talet härmar gotismen?

Är det bara jag, eller kan man kanske misstänka att 80-talets absolut bästa dockmakare, filmregissör & producent Jim Henson (vi snackar alltså bla The Muppets skapare) måhända tagit inspiration av en av den senmedeltida klassicistiska målaren Matthias Grünewald?! :'D

Detalj ur Isenheimer-altaret av Matthias Grünewald. (1512-1516)

Goblins från Jim Hensons film "The Labyrinth" (1986)

Detalj från Isenheim-altaret av Matthias Grünewald. (1512-1516)

Från Jim Hensons fantastiska serie "The Storyteller" med sagan "The Luck Child" (1988)

Dokumentärtips: Art of Germany. A divided land (del I)

Dürer självporträtt, 1500.
Sist min magiske vän Jonny var i Sverige installerade han ett fräsigt hackerprogram på min dator som gör så att jag kan fejka vilket land jag surfar från. Det här nyttjar jag givetvis till max, som en sann haxx0r, i ett uppenbart syfte: KOLLA HISTORISKA DOKUMENTÄRER PÅ BBC PLAY!!!! :D:D:D

Igår hade BBC smackat upp 3-dels serien "Art of Germany", där konsthistorikern Andrew Graham-Dixon undersöker den tyska konsthistorien de senaste 500 åren. Den första delen, "A divided land" handlar om senmedeltid & hela tidigmoderna perioden. Den måste jag tipsa om, it is sweet stuff:


Graham-Dixon kastar in oss i senmedeltida gotism, smackar in den fantastiska konstnären Grünewald & hans härligt morbida Isenheim-altare! Vi unnar oss givetvis den tyska renässansens hotshot Albrecht Dürer, reformationens Lucas Cranach & krigstavlans betvingare Altdorfer med hans skrytbygge "Battle of Alexander of Issus" (på tyska det långt mycket fräckare namnet "Die Alexanderschlacht").

Men det är inte bara tavlor som avhandlas - Graham-Dixon introducerar oss till den mer folkligt tillgängliga träsnidarkonsten & den jävligt fascinerande trä & stenskulptören Tilman Riemenschneider. Riemenschneider är känd för sina fantastiskt levande senmedeltida träskulpurer, kanske framförallt altarverket "Holy blood alter" med en härligt bitch faced Jesus som ger Judas en talande blick inför hans kommande förräderi:


"You'll fuck me over, Judas, I know it!" säger Jesus med blicken. "Holy Blood Altaret", 1501-1505.

Graham-Dixon tar oss vid handen & leder oss vidare genom de instabila perioderna av krig & konflikter i de tyska länderna under 1500-1600-talen, för att sedan låta oss träffa kvinnoslukaren August Den Starke under 1700-talet och hans makabra "wunderkammer", kuriosakabinett som blev omåttligt populära under renässansen & var en privat samling av märkvärdigheter, ofta groteska.

Som härlig avslutning introduceras vi bla till den bindgalne skulptören Franz Xaver Messerschmidt som under 1700-talet gjorde helt fantastiska tillika freakish karaktärshuvuden, en helt ny konstnär för min del. I'm in love:


Dokumentärserien "Art of Germany" första del ligger än så länge uppe på BBC play men går att hitta online, tex HÄR! Del 2 heter "Dream and machine"& del 3 "In the shadow of Hitler", ska definitivt spanas in också. 

Enjoy!

6 juli 2015

Midsommar galore

Jag firade en magisk midsommar i djupaste Dalarna - fäbod utanför Dala-Floda, utan telefonmottagning, el eller rinnande vatten. Däremot keliga kor, massor med blommor & både sol å knott! Lika jävla fint som vanligt.